Selasa, 5 Julai 2011

Mainan tin milo

Nak cerita tentang permainan masa kecik-kecik dulu yang selalu penulis bermain dengan kawan-kawab sekampung. Dapat idea nk tulis tentang ni setelah baca satu entri dari blog Kekodok Bulat. Dalam entrinya ada menceritakan tentang permainan masa kecik-kecik dulu dengan gambarnya sekali. Memang nostalgia...

Pernah main dengan tin milo? Kalau dapat lagi besar tinnya lagi bagus. masa tu sapa tin dia paling besar, kira otaila...
Gambar dapat dari google

Nak tau cari mainnya? senang jer... cuma masukkan pasir dalm tin sampai penuh, sebelum tu kena tebuk lubang kecik atas dan bawah tin pastu masukkan dawai dekat tengahnya. Kena pakai dawai kasar sikit sebab takut putus. Dah siap pasang dawai dengan masukkan pasir penuh-penuh, tutup tinnya dan dawai tadi kita ikat dengan tali. Tak kisahla tali apa, untuk kita tarik. Dah siap...bolehla stat nak main. Kita lumba tarik tin milo sapa yang paling laju.... hahaha masa tu penulis jarang menang sebab tak lari laju.

Tapi awas! bila tarik kena hari-hati takut terlajak kena kaki sendiri dan kalau tin kemek kena batu, kena buat yang baru...baru boleh lumba balik. memang nostalgia...

4 ulasan:

et berkata...

wah...yg ni pun pernah gak tapi ms kat kg susah dpt tin milo besar..maklumlah org susah..smua tin milo buat tempat simpan koi raya atau meskut mayat..muahaha..

Isteri Encek Bard berkata...

ERKKKK DULU TAK PENAH MEN LAGI PERMAINAN NIE

Santri T.P.I.N.I berkata...

ET: kami pun dulu org susah jgk...tp kami cari2 tin besar2 ni dkt rmh org yg kaya masa tu...dpt jmp suka sgt.

Isteri Encek Bard: boleh cuba try main tin ni. bessst

khunsuriyatit berkata...

main apa ni???...dulu2 kalo jumpe tin..selalu main talipon2...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...