Ahad, 3 Julai 2011

buat sawit bakar, sedap...

Asalnya tujuan penulis wujudkan blog ni hanya nak mengimbau segala kenangan pahit manis ketika belajar di Nurul Iman. Jadi nak berkongsi segala cerita ketika penulis berada di sana sekitar tahun 1995 hinggalah 2001. Kami semua duduk asrama, maklumlah kalau ada banyak kekurangan tu. Salah satunya bila perut lapat, nak tunggu time makan, ada masanya. Jadi nak mengalas perut ni sambil tunggu waktu makan, penulis dengan kawan-kawan carilah snek yang sedap...

Kawasan tempat kami semua belajar dikelilingi dengan pokok kelapa sawit. Sapa yang punya tak tau, dalam hati ni timbul idea. Kalau minyak sawit boleh makan, takkan buah dia tak boleh makan? he3 nk buat eksperimenla ni time perut lapar. Penulis and the gang ambik dua tiga biji buah kelapa sawit dan bakar. Ada yang cadangkan supaya rebus jer... Takpe kita bakar dulu, try rasa yg bakar sedap ke tak.

Pic ambil dari http://pengelitimur.blogspot.com/2009/07/buah-kelapa-sawit-vs-fish-oil.html
Bila dah siap bakar, rasanya boleh tahan jugak sedap. Macam ada rasa jagung bakar tapi lemak-lemak sikit. Nak tau rasanya sendiri, cuba bakar dan rasa sendiri. Masa tu kami budak-budak lagi, main lantak je makan apa, yg penting perut kenyang... he3. Erm kalau yang buah sawit rebus rasanya macam makan telur kuning rebus tapi lemak-lemak jugakla. Kami lebih suka yg bakar, sedappp.

Rasanya semua tu tinggal kenangan jer, bila dh tua-tua ni baru teringat semua tu dan alhamdulillah kebanyakan dari kami (Budak Nurul Iman) still kontek-kontek lagi dan keep in touch sampai sekarang...

10 ulasan:

Santri T.P.I.N.I berkata...

sekali tengok buat sawit ni mcm buah kurma... kurma malaysia he3...

niena shopping2u berkata...

erm,sy penah mkn buah klpa sawit bakar,sedap gak.. msa tu latihan...msuk hutan,lalau ladang sawit org,mkn je la hehe

anak langkawi berkata...

jadi benarlah kawan saya ceritakan tentang makan buah sawit ni masa di nurul iman rupanya.....=)

Santri T.P.I.N.I berkata...

btul tu niena, mmg sedap buah sawit bakar ni...cuma cara kami makan tu mcm mkn cewing gamla, hbs isinya dh tinggal sabut2 tu, buang...

Santri T.P.I.N.I berkata...

anak langkawi: aah mmg btul apa yg kwn anak langkawi bg tau tu, kami mmg mkn buah sawit ni. sedap...

niena shopping2u berkata...

mmg la kami pn xmkn sabut =p
hehe

Fad berkata...

yeah..mmg sdpt..tp kalo byk sgt kn muak..sbb myk kan..hehe..abg fadli mengimbau kngn lg...
@ anak langkawi :sape kwn anak langkawi tu?

Santri T.P.I.N.I berkata...

niena: maafla kami ingt cara mknnya lain2 tp rupanya sama jer.

dilla: mmg dilla kalau mkn byk2 cpt muak tp bedal jer dilla sbb masa tu je yg ada...

et berkata...

hiiii..

wah sukanya ntry ni coz penah makan sawit bakar....memang sedap..hahaha..nostalgia betol..kenangan zaman kanak-kanak...tq sharing sini

et

anak langkawi berkata...

memang dasyat korang semua..... kawan saya izwanshahri...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...